CAPEXUS na Aktuálně.cz: Lidé by měli mít možnost v kancelářích i relaxovat

Architektka společnosti CAPEXUS, Erika Bohatá, poskytla rozhovor pro zpravodajský web Aktuálně.cz. Níže nabízíme jeho částečný přepis. Děkujeme Aktuálně.cz za skvělé otázky!

Erika Bohatá je mladá architektka pracující ve společnosti CAPEXUS, zabývající se designem a realizací komerčních interiérů. Doménou Eriky jsou návrhy kancelářských prostor a řešení pracovního prostředí a přes svůj mladý věk má za sebou již několik významných projektů. Vytvořila například dispoziční a designový koncept kancelářských prostor ČSOB pro firemní bankéře, který je postupně realizován po celé České republice. Stojí také za celým konceptem a designem nově vznikající banky Hello bank! by Cetelem.  

Firmám trvalo poměrně dlouho pochopit důsledky toho, že lidé tráví třetinu života v práci. Dnes si chtějí zaměstnanci během práce i odpočinout nebo zasportovat, což se týká především mladších ročníků. To neznamená, že ve výsledku odvedou méně práce. Pravidelné přestávky naopak podporují efektivitu.
Erika Bohatá, Architektka ve firmě CAPEXUS

Jsou trendem spíš menší kanceláře, kde mají lidé na práci víc klid a vzájemně se neruší, když třeba telefonují, nebo stále převládají open space?

Když se řekne open space, většina lidí si představí nekonečné řady stolů a všechna negativa s tím spojená. Tedy hluk, nemožnost se soustředit, nedostatek soukromí a tak dále. Dnešní stavební řešení open space prostorů tato negativa smazává. Otevřené kanceláře jsou menšího rozsahu a zároveň s různými prvky, které prostor funkčně i opticky rozdělují. Navíc musí mít kanceláře akustická řešení, která pohlcují nežádoucí hluk.

Jaký design se v kancelářských prostorách uplatňuje nejčastěji?

Design se vždy šije na míru firmě, pro kterou návrh zpracováváme. Důležité je se s klientem vícekrát potkat a pochopit jeho potřeby i firemní identitu. Záleží i na typu společnosti. Vizuální styl kanceláří pro právníky bude tradičnější, bez designových výstřelků a bude v něm více uzavřených kanceláří, protože právníci potřebují vést jednání diskrétně. U mladé IT společnosti to bude naopak. Pokud bych měla jmenovat jeden určující trend, je to otevřený prostor s dostatkem relaxačních zón.

Kladete důraz spíš na originalitu, nebo na praktičnost a atraktivitu pracovního prostředí pro zaměstnance?

Funkčnost a praktičnost je vždy na prvním místě. Příkladem je nyní převládající směr, kdy má zaměstnanec možnost pracovat tradičně vsedě, vestoje u výškově nastavitelného stolu, nebo třeba v relaxační místnosti na pohovce. Tento trend nevznikl kvůli tomu, aby byly kanceláře originální, ale jako potřeba řešit časté problémy se zády a také podporovat pohyb zaměstnanců.

Patří do moderních administrativních prostor také třeba relaxační zóny?

Před třemi roky nebylo vůbec samozřejmostí, že každý kancelářský prostor bude mít také relaxační zónu. Dnes je tomu naopak a…

Pokračování rozhovoru najdete na Aktuálně.cz

Otázky kladla: Dana Jakešová

Zaujal vás tento článek? Sdílejte jej.